28 februari 2013

Om du vill veta



Lyssna! 
- Så är det...
Precis. Just. Nu.

25 februari 2013

Helgen i korthet

Svärmor kvar på sjukhuset.
Lite (väldig lite) sömn.
Lyckad tävling med sol och glada tävlande/funktionärer hela gårdagen.
Bokläsarmorgon i soffan.
Tvätt.
Långfika med grannen som kom med ännu mera supersnyggt arvegods i klädväg till grabbarna (ett par jeans kunde t o m jag ha - de knyckte jag direkt!)
Skötselinstruktioner till pojken som ska titta till smådjuren.
Mera tvätt.
Packningsplanering.
Ifylld visumansökan till sambons majresa.

Det var min helg det - vad har du gjort?

22 februari 2013

Annorlunda fredag

Folk hela dagen på jobbet, hann inte det jag tänkt. Mannen med begynnande diskbråck blir deltidsdjukskriven. Hinner fika supergod smörgåstårta med densamme. Kort därefter akut samtal från äldreboendet - svärmor har ramlat och brutit handleden. Mannen skjutsar till akuten. Fixar ersättare till kvällens tävlingsförberedelser, tack goa granne som ställer upp! Skriver ut papper till tävlingen och glömmer kvar på jobbet. Ska hämta medaljer på macken, men de var inte där, jagar runt halva bygden och hittar dem till sist. (Undrar lite över bussförarens mått av läskunnighet...) Kommer hem och skriver ut nya papper. Beordrar barnen att göra fjöset och fixa middag till sig själva. Åker med papperen till grannen som åker och fixar mitt jobb inför tävlingen. Åker till akuten, löser av sambon.

Och här sitter jag nu, tittar på svärmors handled vriden som en fjällbjörk och är evigt tacksam att jag inte jobbar inom akutsjukvården!

21 februari 2013

Livstecken

Som sagt, att det är mycket den här veckan är nog årets understatement.

Möten, projektansökningar, förberedelse av bokslut, ett föredrag och en hoper problemlösning. Så får man dagarna att gå på jobbet. Läxläsning, lite slalom och mycket tävlingsförberedelser på den lilla fritid som blir över. Hundstackarn har inte fått en promenad på hela veckan - så grannen kom och tog ut honom och konstaterade ändå att han verkar mycket gladare nu när han bor hos oss. Måndä?

Gör ett halvhjärtat försök att byta bort fjöstjänsten i morgon. (Med avsikten att landa på jobbet tidigare för att göra allt och lite till som jag inte hunnit tidigare i veckan.) Hmmm.... Jag vet precis vad som skulle kunna få mannen i huset att gå med på det. Men jag måste tyvärr erkänna att mitt libido inte är så mycket att skryta med just nu, så jag får nog krypa till kojs och ställa klockan ännu lite tidigare i morgon i stället.

17 februari 2013

Vart tog denna helgen vägen?

Resumé av en helg som bjudit på precis alla väder man kan tänka sig:

Igår gjorde vi ingenting. Det vill säga, jag städade hönshuset och den yngre sonen alla kaninburarna medan den äldre höll på med någon slags avverkning på tomten. Sambon höll till i verkstaden. Sedan körde grabbsen fast lite skotrar på hägn och jag tog hunden på en skidtur med mina nya skidor. Jäsiken vad det gick - i 200 meter kände jag mig lika stark som Tomas Magnusson i det där historiska stafettrycket i Lahti!

Idag hade vi desto mer på agendan, busskörning för en, fjöstjänst, konfirmandträff, högmässa och veteranskotercup för mig och den äldre, snowracer och läxläsning (utan protester!!) för den yngre. Nu har jag precis avlutat en hög med fakturor att betalas för kreti och pleti, när hunden tittar lite lagomt uppfodrande på mig, samtidigt som jag kommer ihåg att jag totalt glömt tvätten. Fin avslutning på en vecka som i princip varit rena lugnet om man ska jämföra med den kommande.

En vecka och några dagar till..... Nu kööör vi!!

13 februari 2013

Planerar för drömmar

Hoppets gnista har åter tänts. Svärfar har kommit hem från sjukhuset och verkar reda sig rätt bra. Bara två veckor kvar nu. Idag. Det som känts så avlägset börjar få konturerna av verklighet. Blev ju dessutom väldigt peppad av kollegan som kom tillbaka från sin semester idag. Så nu surfas här utflyktstips och restaurangrekommendationer.

Dagens höjdpunkt annars var ett väldigt informellt möte med ett projekt för de kreativa näringarna, där en ung filmmakare höll en inspirationsföreläsning. Jag har faktiskt varit kollega med hennes far, och kan bara konstatera att det är med all rätt han är stolt över dottern. Grämer mig oerhört att jag missade hennes utställning "Lägenhet + bil och allt jag har". Ett viktigt och tänkvärt inlägg i debatten kring glesbygden och det urbana. Nu fick jag ett halvt löfte om att den kommer att återuppstå. Hoppas!

På mötet var även grannbyns bokförläggare/klädaffärsinnehavare. Jag har länge varit en hemlig beundrare av hennes texter och företagande, vilket jag nu villigt erkände. Och någonstans ingår hon även som en del i den idé/dröm jag bär ett litet frö till. En idé som säkert inte skulle bli någon framgångssaga rent intäktsmässigt, men det hade varit roligt att göra:
- Tänk dig en vacker bok med prosatexter och poesi, foton och illustrationer - allt skapat och producerat av tjejer, kvinnor, tanter i vår lilla del av Världen, Sverige, Jämtland. 
Ingen försäljningssuccé säger du? Nej. Det tror väl inte jag heller i ärlighetens namn - men i min bokhylla skulle den i alla fall ha en given plats!

11 februari 2013

Dagens goda skratt

Jag har aldrig tidigare varit på Pilgrimshotellet i Gäddede och trots att jag frågade var det ju inte helt solklart (för mig i alla fall) exakt hur jag skulle parkera. Men mina möteskompisar har lärt mig läxan - nästa gång vet jag! Eller så är det helt enkelt en av de mest kreativa entreprenörer jag känner som kommit på ett nytt sätt att få gästerna att stanna lite längre.....

Det blir lång tid och många mil i bilen för dessa trevliga och givande träffar. Resultatet av de timmarna blev idag en svensk och en norsk älg och lite "nödproviantering" på Lierne Bakeri. Efter att dessutom ha provsmakat, så bara måste jag gå på gympan ikväll.

10 februari 2013

Lagomt lat

Ingen regelrätt städning (bara en nödåtgärd med dammsugaren), ingen skidåkning, inte ens en hundpromenad i det vackra och inte alltför kalla vädret. Men en massa sömn, lyxig långfrukost med nypressade apelsiner och bok, extra fint mockat i fjöset, killarnas kompisar på övernattning och skoteråkning, lugn och lång påhälsning hos svärmor, middag på bordet och söndagens dito förberedd. Rätt OK för en lördag i lättjans tecken.

Lagom till "Mello"däckade sedan hela familjen återigen i soffan. Min favoritkommentator via FB hade annat för sig, så största behållningen av det hela gick om intet. Men lite förnärmad blev jag allt när den (mig veterligt) andra sången i historien som handlar om "Anneli" även den innehåller en uppmaning om att "vakna". Extra hårt en dag som denna, när man lätt kan gissa sig till vem som blev vinnaren i dagens inofficiella familjemästerskap i att sova längst och göra minst.....

Idag försöker jag ta igen allt jag försummade igår. Sambon kör buss, barnen med idag andra kompisar är ute, här diskas, fejas och jag tror vi hinner med en skidtur också, hunden och jag.

För er som undrar

Inser att har man sagt A bör man säga B. Med 2,5 veckor kvar till take off är svärfar kvar på sjukhuset och ingen av oss vet något om den närmsta framtiden. Blir han kvar? Kommer han hem? Vet inte riktigt vad som är sämre. Här hemma får han visserligen hemhjälp, men frågan är om det räcker. Och inga korttidsplatser verkar finnas till förfogande. Suck.

Men, försäkringsbolaget lät väldigt tillmötesgående, vilket är en tröst om det nu blir så illa....

8 februari 2013

Mandelletning

För att citera mitt eget svar till Cruella häromdagen:

Idag är det en sådan där dag då jag får gräva extra djupt för att hitta "mandlarna i den osaltade gröten". Men dagen har ju bara precis börjat, så än finns det hopp. Eller?
  • Termometern visar minus 20 - igen!
  • Världskrig med sambon angående en 13-årings mått av eget ansvar för skolarbete
  • Upptrappning av TV-spelskonflikten med samma 13-åring
  • För lite tid och alldeles för många saker på gång samtidigt på jobbet - oreda i hjärnkollen
  • Chanserna att verkligen komma iväg på den hett efterlängtade semestern krymper dag för dag - någon som har erfarenhet av Visa Golds avbeställningsskydd??
Fast kanske. Det där att det blir så kallt igen kan ju vara en bra sak till helgen - huset skriar nämligen efter en grovrensning, som jag ju vet INTE blir av om vädret tillåter skidåkning, skoteråkning eller bara en helt enkel sparktur. 

6 februari 2013

Utlandsresor

Idag firar vi samernas nationaldag. Eller. Borde i alla fall. Men i stället är jag i Norge på möte, äter gott, sover på hotell, träffar kloka, driftiga människor och känner mig arbetsmässigt otillräcklig. Åker hem med ännu mer på att-göra-listan, men med vissheten om att det kommer att göra skillnad.

Annars vet jag inte..... Ambitionen att passa bättre i bikinin när vi åker på semester har kommit helt på skam. Mina skåpätningsskov ökar i takt med ovissheten om vi verkligen kommer iväg. Det verkar gå troll i presenterna till sambon. Nästa år får han inget, tror jag.....

3 februari 2013

Backtjänst idag

Tanken var ju att vi skulle hinna till backen och få oss några åk innan klubbjobbet skulle börja vid 12.00. Det gick inte alls, efter fjöstjänst och tvättstugebesök var den tidsbufferten som bortblåst. Väl på plats i backen hade anläggningen personalbrist och svårt att hjälpa oss få nät och käpp på plats. Bestämdes snabbt att vi gjorde arbetsbyte - jag hoppade in som liftskötare och ordinarie personal fixade upp material i backen till klubben. Tror inte jag gjorde bort mig helt, men väldigt glad åt min hjälm var jag, när jag inte hade koll och fick liftbygeln i huvudet ett antal gånger.

Glädjande nog var det många, duktiga föräldrar på plats, så nätsättningen var gjord på rekordtid - samtidigt som de ickeskidåkande städade klubbstuga och sorterade käpp. Vilket lyft från tidigare år när vi i styrelsen stått där helt själva! Och belöningen som sistaåket bjöd på var klart godkänd. Ser ni Åreskutan i horisonten?

Vi åkte sedan för att hälsa på svärmor, men hon var så trött, så trött att därifrån fick vi fara utan att hon nog ens registrerat att vi varit där. Hem och steka rödingfiléer lite snabbt, för att därefter få besök av några blomsterguider för planering av sommarens turer. Det känns ju rätt avlägset nu, men vips står vi där och jag kommer på att jag läst på för dåligt igen.

2 februari 2013

Lyxlördag

Vilken dag jag fick! Stort tack till de två sextonåringarna som tog med tanten på skotertur. Jag gasar väl inte i paritet med dem, men kul är det ju i alla fall. Medan jag drack kaffe passade de på att snurra lite extra i backarna bland fjällbjörkarna. Naturligtvis blev det en och annan fastkörning också....

Hemma blev det sen middag med färsbiffar, fetaoströra och ugnsrostade rotsaker - extra gott efter en heldag utomhus. Naturligtvis har vi även bänkat oss framför Melodifestivalens första delfinal. Det hör ju liksom februari till. Och här sitter jag i favoritfåtöljen och blir småflicksförtjust i Yohio och medelålders återseendeglad av Eric Gadd.

Att bli äldre är bra - då får man göra och tycka lite som man vill med en ibland 14-årig själ instängd i en snart 48-årig kropp.

1 februari 2013

Nästan som på rosa moln


En intensiv och effektiv arbetsvecka lider mot helg. Har färdigställt fyra olika projekt- ansökningar. Och så hann jag förbereda en hel del till en femte också. Den känns klockren.
Går hälften av dem alla igenom blir våren ännu mer arbetsfylld än i vanliga fall. Men kul kan det bli. Och bra. Håll en tumme!

På gårdagens träning fick jag förmånen att lotsa en särskild favoritkille utför barnbacken i sina allra första egna svängar - det är sådana erfarenheter som gör all ideell tid värd varenda sekund. Tack E och E:s föräldrar för förtroendet! Jag riktigt längtar till nästa gång vi får åka tillsammans.

Till sist, ikväll har vi varit till svärfar på sjukhuset igen. Han blir kvar över helgen också. Lugnast så, för vi har planerat in storsonens första egna skotertur och nätsättning i backen.

Det vill som gärna bli bra ändå - det här livet.
Som så ofta springer förbi medan vi är upptagna med annat.