27 september 2013

En bror är en bror är en bror

Vi vuxna har ju vetat att det skulle kunna ske. Förr eller senare.
Ändå är det svårt när det väl sker.

Ett barn, eller låt säga ungdom då, skriker i affekt till en annan pojke. Det växlas många hårda och mindre rumsrena ord. Men ingen tar särskilt illa upp. Förrän den förste blandar in den andres bror i diskussionen och skriker -"Du är lika störd som din störda bror". Det är en bror med funktionsnedsättning, en bror med en annorlunda uppsättning kromosomer som åsyftas. Då först blir pojken ledsen.

De andra ungdomarna runt omkring har redan reagerat och agerat, försökt stoppa de hårda orden, men när slutrepliken faller, vet de inte riktigt vad de ska tro, hörde de rätt? Då vänder sig samme pojke till min E och säger: -"Fast du är inte störd även om du är F:s bror." E blir så överraskad att han inte säger något alls. När vi pratar om det senare på kvällen säger han att de alla var överens om att pojken gått över gränsen. Långt över gränsen. Han säger också, att han egentligen inte förstod vad pojken menade. Men att han kan ju inte veta, hur det är. Att ha en bror som inte följer normen. - "Som vi, säger han sedan, som har bröder som går i särskolan. Vi vet ju att det inte är någon skillnad, bara för att de pratar lite annorlunda och inte kan läsa så bra."

Nej, hur ska de kunna förstå, att det inte är någon skillnad? De som aldrig fått möjligheten och privilegiet att verkligen lära känna, att verkligen vara nära, någon med en annorlunda uppsättning kromosomer.

10 kommentarer:

 1. Hrm. Jag hade skrivit nåt annat men jag nöjer mig med att göra som Fjällträdgården och skickar en kram.

  SvaraRadera
 2. Sensmoralen i den här berättelsen är ju lite : - Vem är det egentligen synd om? Även om det bara var en pojke som blev ledsen......

  Tack för kramarna - de gör alltid gott!

  SvaraRadera
 3. Här agerar än så länge avundsjukan från lillasyster. Varför får L vara på kortis Varför får L göra si. Varför får L göra så. Varför har jag inte någon medicin som L.
  Men min fina lilla sexåring är ändå bäst. På samlingen i förskoleklass frågade ett av barnen varför L är som han är och då hade M förklarat det men hade glömt bort bokstavskombination och autism vilket hon lärde sig under kvällen och kunde berätta på nästa dags samling. /Kusin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har vi nog också varit :)

   Finfint att M:s kompisar frågar och M kan förklara - det är ju så det ska vara! Inga konstigheter, liksom. Jag upplever nog att alla kompisar i byn aldrig funderar på att F är "annorlunda" - de är liksom vana och vet att det bara är så han är,liksom.

   Radera
 4. En pojke som blev ledsen just där och då kanske men jag hoppas och vill tro att även den förste killen nu så här i efterhand känner och förstår övertrampet i sin ilska och frustration. Kanske var detta uttalande det enda och sista han desperat kunde ta till för att vinna argumentationen. Ett val som han förhoppningsvis ångrar nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det hoppas vi med. Och tror. Jag har kontakt med den andra mamman - hon och brorsan ska göra ett besök på skolan. För det jag tar med mig från det hela är ändå sonens resonemang, att "han kan ju inte veta" - kanske har han aldrig umgåtts med de som utanpå ser och beter sig annorlunda. Ges man bara möjlighet till det inser man snabbt att alla är vi "bara" människor......

   Radera
 5. Jag blir tagen av det du skriver Anneli. Det är svårt att finna sig i en sådan prekär situation. Man blir så paff att det finns någon som tar sig friheten att säga något sådant.
  Det är oftast de som inget vet som yttrar sig. Kram Katarina.

  SvaraRadera
 6. Awwww, That was nasty and I am so sorry to read about that Anneli. F is a fantastic young man and I have had the pleasure to meet and talk to him. You got great boys and are blessed. Take care sweet lady. Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, again I think that those people who can't see the greatness in every person are to be felt sorry for. They do miss out of a lot of things in this world.

   Radera