17 september 2009

Leva med, inte bredvid varandra

På 4-6:ans föräldramöte häromkvällen hade man bjudit in elevhälsans specialpedagog för att informera om särskolan. Bra initiativ, tycker jag som en gång i tiden ifrågasatte om icke-särskole-föräldrar över huvudtaget är medvetna om att det finns en särskola i samma hus och vad det innebär.

Men se'n kan det ju ändå bli lite konstigt, när man detaljerat går igenom vilka typer av funktionsnedsättnignar det finns och vilka barn som har rätt till särskola. Måste komma ihåg att fråga någon annan hur de tog emot och reagerade på den informationen.

Slutklämmen, när hon konstaterade att alla vi människor, barn och vuxna, är ju ändå rätt lika, även de av oss som är olika. Det som krävs för att alla ska kunna leva och må bra tillsammans är förståelse för varandras olikheter, vuxna för vuxna, vuxna för barn och barn för barn.

Det hoppas jag alla tog till sig och förmedlar vidare, så kanske vi till slut får ett mer tolerant och insiktsfullt samhälle, där ingen finner lust eller anledning att skratta åt nedvärderande skämt à la Mede.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar