30 september 2008

En helt underbar semester

Åhh vilken underbar vecka! Podubuce är en helt ljuvlig liten by - ingen trafik, vänliga människor och sagolik natur! Vädret var kanske inte så varmt - men vi hade sol varje dag - och inte 16 grader som vädertjänsten hotat med! Mest spännnade var definitivt vägarna - just inte bredare än den minibil vi hyrt, inga vägräcken och sedan 100 meter rakt ner till havet!

På söndagen, första dagen efter vår ankomst, var det t o m riktigt varmt och vi låg i solen vid poolen, jag läste Eva Dahlgrens bok "Hur man närmar sig ett träd", LG halvsov mest med ett glas juice i handen och killarna hoppade bomben i poolen hur många gånger som helst! Det var riktigt skönt att bara ligga och slappa en hel dag. Men sedan var vi rätt nöjda med solandet och gjorde en del utflykter och promenader i omgivningarna i stället. Killarna hade dock bestämt att de skulle bada i poolen varje dag, och det gjorde de också.

Jag, som älskar havet, valde i stället att gå ner till den lilla stranden och ta en simtur där alla dagar utom en - hade en liten febersläng den dagen vi besökte Korcula. Faktiskt var vattnet varmare än luften flera av dagarna - superskönt! De bofasta tyckte nog att jag var lite knäpp - för dem var det ovanligt kallt den här veckan, men när vi sa att vi kom från norra Sverige flinade de bara och tyckte att då var det väl normalt. (Grannens min när LG berättade att det går åt 150 kubik flis för att elda våra hus på vintern var obetalbar!!) Killarna däremot var måttligt förtjusta i havet - Eric tyckte att saltvattnet kliade (?????) och Felix hade problem med sina vana att "dricka vatten medan han simmar", det smakade ju kanske inte så väldigt gott...

Restaurangbesöken var en blandad upplevelse - rikligt tilltagna portioner, prisskillnader som var oförklarliga och maten i och för sig OK, men ingen gourmetupplevelse heller - åtminstone inte där vi åt. Kan inte begripa att det ska vara så svårt att få grönsaker till maten när de har en sådan fantastisk tillgång på de allra godaste varianter av tomat, paprika, zucchini mm. Så det slutade med att vi använde grillen vid huset flitigt - blev ju hur gott som helst med diverse grönsaker, sallader och cevapcicic ( med reservation för stavningen). Eric konstaterade att det var kul att gå på många restauranger, men grillmaten vi gjorde själva var ändå godast.

Jag hann även med ett och annat vinglas på vår mysiga uteplats i kvällssolens sken. Hann inte prova Peljesacs och Kroatiens mest välkända vinsorter. Men vad gjorde det - när vi stannade till vid fabriksförsäljningen så korkade de helt enkelt upp en flaska vid 10-tiden på förmiddagen så att vi fick smaka innan vi köpte något! De flaskorna var ju inte direkt billiga, men kul ändå att ha med sig vin hem, som man provsmakat på försäljningsstället... Men godaste vinet blev vi faktiskt bjudna på av grannen som är vinbonde. (Han som för övrigt lätt skulle vinna VM i värdskap, om det fanns ettt sådant!) Där tappade de upp det färdiga rödvinet på tomma vatten- och läskflaskor och bjöd sedan friskt ur dem. Vi frågade om vi kunde köpa med oss av hans vin hem, men när vi såg hur det var förpackat, blev vi tvugna att backa - undrar hur flaskan klarat flygresan? För att inte tala om tullens frågor om vi blivit stoppade....

Sist , men inte minst, stannade vi till någon timma i Dubrovnik. Vi hann bara med Gamla Sta'n, men den var helt fantstiskt vacker. Dit bara måste jag åka igen!! Vi hade dessutom turen att ramla in på någon slags "Medeltidshappening", ( vi vet fortfarande inte vad det egentligen var vi bevittnade) med gamla båtar och folk i procession i medeltidskläder. Man sköt med musköter och bl a en som gick förbi oss hade två knivar hon bar på som hon liksom vässade hela tiden - gissa om grabbarnas ögon blev stora då!

På det stora hela har vi alltså haft en "kanonvecka". Visserligen har det gått åt rätt mycket pengar, men vi bestämde oss redan från början att inte snåla och vända på kronorna, och jag måste säga att det faktiskt känns som att det varit värt vartenda öre!

Nu ska jag bara bli kvitt förkylningen som envisas med att hänga kvar, och sedan ska jag jobba som en galning hela hösten. Jo, just ja - jag hann ju med att bli sekreterare i Almåsa Alpina Klubb också i söndagskväll. Så det lär bli mer än fullt upp i höst/vinter som vanligt. Skönt då att ha den här veckan att minnas tillbaka till och se på bildern från!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar