29 februari 2012

Sällsynta dagen

Och titta här.

Vi borde alltså ha firat idag!

Hoppas jag kommer ihåg det om 4 år, för då ska det definitivt uppmärksammas
Inte minst för Potocki-Lupskis vänner.

Endast det bästa

Och om någon mot förmodan missat det, så är veckans händelse i våra trakter:

Zlatan bygger jatkstuga i Offerdalsfjällen!!

Åtminstone pekar en del rykten i den riktningen. Och entreprenörerna i bygden vädrar morgonluft, liksom sambon å grustagets vägnar. Och visst är det roligt att någon annan ser det vi som bor här redan vet, och när lokalbefolkningen intervjuas, tiger man som muren och värnar om kändisarnas integritet och längtan efter lugn och ro och "att vara sig själva en liten stund"och det är ju fint.

Men, om det varit du eller jag, som kommit på att vi behöver bygga ett litet garage, ett båthus, eller vad vet jag, på samma plats, nära trädgränsen....

Hade vi fått bygglov?

Imponerad

Tidsoptimisten hann inte en fjärdedel av vad hon tänkt i dag. Men, jag hann träffa några av favoritstudenterna och jag hann få lyssna till Anders Södergren. Att han är en toppenkille hade jag väl redan på känn, men nu är jag övertygad. Och var jag imponerad förut är jag det än mer nu. Tänk själv att träna 33 timmar under en uppbyggnadsvecka?? Att stapla fysiska och smärtsamma motgångar på varandra - och ändå hela tiden komma tillbaka, positiv, motiverad. Lägg till det att vara  t v u n g e n att sätta i sig 6 000 kcal  - varje dag! Och allt berättar han med en värme och ett leende som får mig att tänka att "den fantastiska frun" han  räknar in i framgångsfaktorerna, verkar minsann ha en fantastisk man också.

Fast, all den där maten - jag skulle ju gärna kunna tänka mig att få äta lite åt det hållet, någon dag.... Men blotta tanken på att träna 20 timmar en normalvecka för att kunna det? Njae, jag behärskar mig nog lite på matvraksfronten i stället.

26 februari 2012

Februarisöndag II


Vilken skön, avkopplande avslutning på denna fullmatade vecka. En himmel blåare än blå. Lite måsten avklarade på morgonen och sedan en skidtur med hunden. En tvättmaskin senare tog vi oss en skotertur till buan, där bästa grannarna höll elden vid liv så att vi kunde grilla oss en korv. Och sedan februaris senaste middag, men det var det värt när yngste sonen beställt Hasselbackspotatis till köttet.

Trevlig tävling


Joråsåatt. Vi börjar bli riktigt bra på det här att arrangera tävling. Åtminstone små, som Åre Cup. Den här gången hörde vi ingen som hade något att klaga på, snarare tvärtom! Lite missöden hör ju som alltid till. De behövs ju för att vi ska bli fler som lär oss och kan hjälpa till i framtiden.  Att sedan köket avancerar mot oanade höjder och vädret var på vår sida - ja , det gör ju inte saken sämre. Våra ungdomar kan kanske inte mäta sig med Årekidsen i fart och framkomlighet i backen - men väl i åkglädje och njutarkonst. Och det är frågan om inte det räcker ännu längre?

Och om någon tycker att fotona ser överexponerade ut, så kan jag bara hålla med - i det vädret, med den snön, var det lite onödigt att glömma bort att nollställa pluskompensationen. Men jag kanske lär mig?

23 februari 2012

Håller i hela veckan

Vissa dagar händer det mer än andra. Igår t ex.
  • Pratade i r l med P som jag först kom i kontakt med via hennes blogg. Nu kommer vi förhoppningsvis att träffa på varandra titt som tätt via jobbet. Kul!! 
  • Stämde av en annons som blev riktigt bra. 
  • Spånade på ett minnessystem för att inte tappa något på vägen. 
  • Åt mumsig linssoppa till middag.
  • Hade möte med Blomsterguiderna hela kvällen lång. Vi tittade på embryot till nya Floran, diskuterade guideinriktning, paketresor, fikade hemgjorda semlor och kom överens om att köpa in profilkläder med brodyr på.
  • Fortsatte med att uppdatera medlemsregistret för klubben och anmäla våra egna åkare till lördagens tävling.
Och idag, fler kul möten på jobbet, kuliga kids på slalomträningen, punka på en annan mammas bil och bussiga papporna fixade värsta Formel 1 bytet och nu är sängen bara en tekopp bort.

Det här är ju bara en sådan där helt fullspäckad vecka. Sådär som det kan bli ibland. I morgon blir det tävlingsförberedelser och lördag tävling mest hela dagen. Så jag ser inget andhål förrän tidigast på söndag. Undrar just när jag ska hinna med att göra denna månads kursuppgifter? Det ligger väldigt nära till hands att lämna WO. Gillar ju inte att lämna in sådant som jag inte är nöjd med. Men, då ligger det ju i stället kvar som en annan surdeg. Svårt val, det där.

Och just ja, det har visst fötts en prinsessa idag också, men det tycker jag att de kan få ha för sig själva, precis som alla vi andra velat som nyblivna föräldrar. Och redan i morgon ska de ha namnet klart  - sambon undrar försynt om man inte brukar få ett brev på posten om sådant. Jovisst, när man som vi behövde flera månader på sig att hitta rätt i namndjungeln.....

21 februari 2012

Håller oss flytande


Det är lite läskigt. Jag har knappt jobbat 6 veckor på nygamla jobbet och redan har jag börjat få minnesluckor. Jag tycker ju inte att det varit stressigt. Än. Men med för mycket hemma, i klubben och i huvudet.... Ja - hur gör man? För att inget ska falla mellan stolarna, för att inget ska bli bortglömt?

Det är två saker hittills, som totalt fallit bort. En privat och en jobbmässig. Den privata minns jag inte alls, medan den på jobbet kommer jag ihåg att jag glömt. Måste börja skriva upp. Allt! Det känns i alla fall som att det är enda räddningen.

I övrigt har det varit skidåkning på längden och tvären, pappersgöra åt sambon, jobbmöte i Jorm (vi tog "genvägen" via Norge för att träffas på kanonmysiga anläggningen Korpens Öga) ännu mera jobb så gympan hann jag inte på och Fettisdagen missade vi medvetet. Så nu ska här bakas bullar, en dags försening på att äta semlorna är helt okej. Passar ändå bra att ha något att bjuda på i morgon kväll, för här blir möte i guideföreningen för Blomsterfjället.

Och så inser jag precis att det kanske finns någon liten, liten anledning till att jag glömmer en del just nu.......

18 februari 2012

Lördag i lättjans tecken

Foto: Olle Kirchmaier/SVT
Det har varit nå't annat varje Melodifestivalslördag hittills, så ikväll var det premiär för mig i år. Det passade för övrigt bra att avsluta en totalt slö, slapp och meningslös lördag i samma anda. Jo, för det är så, att med jämna mellanrum planerar vi in en massa jobb, aktiviteter och göramåsten, och sedan när dagen kommer blir inget gjort. Idag var det halv snöstorm och en trevlig granne kom och drack kaffe  en stund på förmiddagen. Och plötsligt var liksom alla intentioner rubbade och i stället landade jag i soffan framför en film, kokade lite av Bondhustruns Chokladmintkola, tvättade i dubbla maskiner och gjorde en långkokt köttgryta som blev en av de bästa jag någonsin gjort.

Men, Melodifestivalsdeltävlingen då.... Tänkte ge mig på en liten kort recension:

Youngblood - som fem Eric Saadewannabees samtidigt. Låt nr 2, kommer varken ihåg låtens eller sångerskans namn - men det var en faslig massa ljus att släcka. Mattias gillas bäst av familjens yngste och ja, jo, OK då. Jazztjejen ska nog hålla sig till jazz, det gör hon förmodligen bäst. Love Generation - märkliga kläder, men den där kortklippta - så'n frisyr vill jag också ha - kanonsnyggt juh!! Och just då, där, när jag spanar efter Dalabosatta bekanta, skymtar Pär Elofsson, eller hans absoluta lookalike förbi i publiken. Se'n kommer Andreas, alltid bra, alltid snygg, alltid snyggt klädd - en klar favorit, även om en observant FB kompis konstaterar att låten liknar Suedes rätt mycket. Men de är ju också bra! Molly, jo hon är ju söt och en ballad är ju alltid en ballad, typ. Men se'n - Jesus Amalia! Eller som en annan FB-vän uttrycker det - Skönheten och Solarieodjuret - ja, vad ska man säga? Jag är stum. Och ångrar nog att jag inte röstade, för jag lovar att jag hade föredragit ett annat resultat. Kvällens absoluta behållning jämte Andreas var definitivt Gina i pausen.

Bra, nu kan vi det här, så kanske jag kan ägna mig åt något vettigare nästa lördag igen.

17 februari 2012

Kvällens bästa

Grannpojken är här. Det tittas på TV, spelas, surfas, chattas funderas och resoneras huller om buller. Plötsligt ropar han:

- Hur stavas sjutton?

Jag tar sats för att börja stava - s j u ... men hinner inte förrän grabben har löst det själv:

 - Etta sjua, va?

14 februari 2012

Kära hjärtanes

Alla hjärtans dag och vi delade på en ask Marabou chokladhjärtan. Av äldste sonen förärades jag dessutom ett alldeles självgjort kort med uppfällbart hjärta och den yngre anförtrodde mig en hemlig hjärtesak. Det är stort, att få det förtroendet. Och han jag delar säng med, får en hel hoper tvätt och nystrukna skjortor inlagda i klädskåpet ikväll - det är väl en alldeles tillräcklig kärleksgest?

Annars har vi varit på Byakamp. Tycker att Nolervik gjorde en rätt kul jämförelse i sitt reportage i söndagens ÖP; "Om Byakampen anordnades i Östersund och lika många procent av befolkning åkte, då skulle det vara ca 4 000 tusen åkare varje kväll.... " Jo, för lite snabbt räknat så ställer var 10:e Offerdalsbo upp och går eller åker längdskidor varje kväll det är Byakamp.

Sedan att fikat efteråt lockar kanske minst lika mycket, är ju en helt annan historia.

13 februari 2012

...och den där Rulltårtan då....

...som för övrigt verkligen var jättegod! Och är man Tiramisùälskare som jag, då är den nog en av de allra godaste rulltårtor jag någonsin ätit.

Det finns lite olika recept,. Jag hittade dem bl a på Matklubben.se . Det vanligaste verkar vara detta med äkta Mascarpone i. Men eftersom jag inte hade någon sådan hemma, gjorde jag en "fuskvariant" med Philadelphia i stället. Fast i ärlighetens namn hade jag varken muscovadosocker eller Philadelphia hemma heller, men det gick lika bra med vanligt strösocker och ICA:s billigaste färskost (kan t o m ha varit Eldorados......)

Matklubben brukar visa sina recept en gång, sedan får man bara se delar av det, men det är både gratis och enkelt att bli medlem

En helt vanlig (?) februarisöndag


 


Det blev en aktiv söndag i härligt, vackert vinterväder. Först ett antal timmar i skidbacken med killarna och deras kompis I. På förekommen anledning måste jag bara ge en eloge till Skistars butik i Vemdalen, där jag köpte hjälmen F fick i julklapp. På självaste julafton lyckas jag ta sönder inställningsskruven (vi hade nog köpt en storlek för stor). Ringer, kommer överens och skickar hjälmen med bussgods och sedan hör vi ingenting. Ringer igen, en, två, tre gånger och får inte tag på killen jag pratat med. Sedan ringer han upp, ber om ursäkt, för paketet hade hamnat fel och meddelar att hjälmen är på väg med en "liten" present som plåster på såren för den långa väntan. Döm om vår förvåning när det ligger ett par supercoola googles i paketet.Vilken överraskning! Bilden här ovan ska gå som tackkort till "Pelle" på Skistar, det tycker vi han är värd!

Hemma igen drog grabbsen till kälkbacken och jag tog med hunden på längdskidåkningstur. Efter middagen (en älgstek som stått i ugnen hela långa dagen - blev inte så mör som det var tänkt, men fullt ätbar, ändå) återstod bara att mocka hönshuset - jobbigare än gym, om du frågar mig.

Min kropp är lätt i chocktillstånd, så nu återstår det bara att välja - fortsätta i samma stil eller återgå till mitt normala soffpotatisliv? Vi får se.....

12 februari 2012

Vårvinter


Jomen, jag tror den är på intågande - den bästa årstiden - vårvintern!
Åtminstone om man får tro alla tecken som pekade i den riktningen idag:

- Årets första takdropp
- Solens strålar värmer, faktiskt
- Snön, det är något med konsistensen, bara
- Ljuset som räcker ända fram till fem på kvällen

Fullkomligt ljuvligt!

Med omedelbar verkan ställs all städning och övriga måsten in på obestämd framtid.

11 februari 2012

Alternativ sysselsättning


Den planerade dagen i slalombacken blev inställd. Dels på grund av dimman och diset, dels på grund av den sköna värmen i sängen på morgonen, men framförallt på grund av att vi alla hängde kvar uppe alldeles för länge i går kväll.

Jo, sambon har köpt en finurlig liten manick som går att koppla till TV:n (och ska väl även gå att koppla till Ipaden, men den tekniska biten har vi inte löst ännu) och då kan vi plötsligt se Youtube tillsammans allihopa. Så kom det sig att en fredagskväll sitter hela famljen och tittar på finska snöslungor, norska snöslungor, Chris Burandts Backcountry Adventures, en Summits toppbrott och ett antal skoterfilmer inspelade i byarna här runtomkring. Udda, men lite mysigt på sitt vis.

Så, vad har jag gjort i stället idag då, så här långt? Jo, bakat frukostbullar som redan är slut. Lyssnat på Awolnation, som yngste sonen introducerade mig för igår. Bakat Tiramisurulltårta och ätit upp nästan hälften till kaffet. Så ungefär. Men nu ska jag förbarma mig över hunden och ta med honom ut på en skidtur (innan spåren snöat igen - jo, för är det inte -20, så snöar det förstås!) och samtidigt kolla till ungarna i kälkbacken. Sist men inte minst hoppas jag att sambons erbjudande om pizza till middag (som blev inställt p g a hans migrän igår) kvarstår.

10 februari 2012

Ett ögonblicks verk

Dagen efter det som bara inte får ske.
Två unga liv. Slocknade. Borta i djupets mörka vatten.
Så onödigt. Det hade gått att undvika. På så många olika sätt.
Men ödet ville annorlunda.

Våra tankar går främst till vänner och anhöriga.

Och till alla, tänk er alltid för....... Noga.
Särskilt om ni har för avsikt att köra skoter på denna vinters förrädiska isar.

9 februari 2012

Att knäcka svängkoden

Känslan, när du lyckas hitta rätt övning till rätt barn, så att de förstår, greppar, kommer på hur man gör när man svänger i slalombacken och inte bara kör rätt fram...

Och ikväll hade jag tre som kom "på't"
- snacka om bra avslutning på dagen!!!!!

Vitsen med en ledig dag

Så är jag tillbaka i gamla hjulspår igen. Läser kurslitteratur på nätterna, kommer hem från kvällsmöte med jobbet efter 23.00  och den lediga dagen som jag skulle nyttja till hundpromenad, lite bakning och städning - vad blev det av den? Jo, produktion av två resor till sambons buss, fika med och leta bortsprungna kläder åt densamme, räkningsbetalningar för både den ene och den andre, skriva det sista på diskussionsuppgifterna till kursen innan inlämning och ännu mer pappersgöra för klubbens räkning.

Vilket slöseri på det vackra vinterväder vi haft idag - inte ens ett foto blev det. Om 10 minuter kommer barnen med bussen från skolan, då ska vi fixa middag illa kvickt, för ikväll blir det i alla fall träning.

5 februari 2012

Östersundsrevyn 2012

Bild lånad från Östersundsrevyns hemsida



Fullkomligt  -  "lyyysande"!

Vi kom iväg, såg, skrattade, njöt och trivdes. Även om jag nog kanske inte skrattade lika hejdlöst som vissa år tidigare, så tycker jag att nivån var jämnare och högre. Bättre helt enkelt. Fenomenal scenografi, högklassiga sånginsatser och bra blandning på inslagen.

Mina favoriter var kortinslagen om saker som hänt under året, jämtlandstemat i start- och avslutningsnumren, allt Kicki och Henrik sjöng, det  traditionella kungafamiljsinslaget och naturligtvis Patriks finurliga figurer. Men revykungen besitter tronen än, för frågar du mig, så var Mats tolkning av Berlusconi och Wiehe allra, allra roligast och bäst .

Med anledning av det försvunna kamerastativet

Stativ "is da shit"!! Jag har två, ett på långa ben och ett litet som man kan sätta fast på träd och så. Ärligt - stativen har gjort mer för min fotografering än objektiven. Köp, köp, köp!! Om ni inte redan har ett.

Därför är det än mer tråkigt att det med ben nu är "borta". Och tyvärr, även om det inte är pyttelitet misstänker jag, vis av erfarenhet, att det inte lär dyka upp av sig själv sådär i brådrasket. Större saker har försvunnit på den här gården, om vi säger så.  En gång försvann en fyrhjulsdriven Cheva Pickup, bara sådär. I fem veckor, eller något så'nt. Och den var i n t e stulen.

Kylslaget


Det har varit kallt, riktigt kallt nu i några dagar. Ner till -35 och vänt, men i Lyckseletrakten ryktades det om -44, så vi har väl "klarat oss bra" ändå. Men lite äventyrligt har det ju ändå varit.

T ex på fredagen, då jag lånade sambons bil för att han skulle hinna kolla bromsarna på min. Värmen kom liksom aldrig igång och med partier med under trettio grader på vägen blev det kallt. Så kallt att när jag väl framme på jobbet klev ur bilen i - 28 graders kyla, kändes det riktigt varmt. Det tog hela dagen att tina upp, med ett extra elektriskt element med fläkt placerat under skrivbordet. Sedan hem i samma iskub, som den här gången nästan började koka när jag var halvvägs. In till "räddaren i nöden" där jag fick kaffe och värma fingrarna igen och ett konstaterande att kylaren och elementet var fryst och behövde lite tid och värme från motorn för att tina innan jag fortsatte hemåt.

Och vad lär vi oss av den historien? Kolla Glykolhalten i kylaren INNAN rysskylan kommer.

Senare på kvällen ville sambon ha hjälp med en bil. I garaget trodde jag, och drog inte på täckbyxorna. Vilket jag ångrade när jag insåg att det var en bogsering det handlade om. Trots långkalsonger är jag övertygad om att kylan kröp ända in i benmärgen. Det tog åtminstone hela kvällen att tina upp - för tredje gången den dagen!
 
Igår fick bilar och bussar turas om att stå i garaget för att undvika alltför mycket varmkörning utomhus med tillhörande miljöförstöring. Vi övervägde in i det längsta om vi skulle våga köra till sta'n och Revyföreställningen vi köpt biljetter till. Men det blev mildare, som tur var! Och sedan, när vi kom hem, så var det lika kallt igen och därför inföll stora dieseldagen i år den 4 februari när vi uppvaktade byns senaste 40-åring.

Idag är det mycket mildare. - 20, ungefär. Sambon kör buss, tonåringen sover, yngste sonen är ute i pulkabacken och testar nya hoppet med snowracern. Själv har jag för avsikt att göra allt det jag inte hann förra helgen, samt inlämningsuppgifterna till kursen. Det är ju åtminstone väder för det.....

2 februari 2012

Om ingenting speciellt

Idag har jag haft möte med två helt olika, men var för sig fascinerande, människor på jobbet. Vilket lyft! Och se'n ringde gamla jobbarkompisen, som flyttat till Miami, och berättade att hon gift sig igår. Hon lät så lycklig. Finfint!

Vi ställde in slalomträningen ikväll p g a kylan och stämde träff med några grannar på elljusspåret i stället.  Attans så kul killarna hade i stora backen. Sedan såg vi att det var -23 grader när vi åkte hem. Oups! Men de frös inte alls och det var idel glada miner. Mammorna hade lite kalla fötter dock. Väl hemma åtgärdades det med en megalång bastu. Livet är skönt!.......Om jag bara kunde hitta kamerastativet nu också. Missade fototillfällen i ett kalasfint månsken ikväll........