30 juni 2011

Så tog sommar'n slut, eller?


Har nu suttit på mitt kontor i sta'n i två dagar och sett på när solen gassar utanför. Och vad händer när jag väl kommer hem? Jo, igår var jag så sen att när vi äntligen grillat hamburgarna och ätit upp dem (utomhus, så klart!)kom svädan, myggen och alla andra små infernaliska små insekter på en och samma gång. Det var bara att ta sin tillflykt inomhus. Bläh!

Idag svingade jag ihop en Halloumisallad och några biffar med chili och oliver i överljudshastighet, för att kunna njuta middagen utomhus. Då. Gick solen i moln och ersattes av iskyla och västanvind(vad annars?)Bara att packa sig in igen, alltså. Det är tur att jag är mest förtjust i vintern, för att vara bosatt i "mellersta Norrlands inland och fjälltrakter"(favoritcitat av Bodil Malmsten)är ingen lek om man tillhör dem som älskar sommar och sol.

På pluskontot räknas i stället in: Killarna är och uppvaktar grannpojken på födelsedagen medan jag tröstbakar en långpannekaka. Chefen bjöd på jordgubbar och glass till eftermiddagsfikat. Till helgen åker jag till Dalarna för att träffa bästa tjejerna och på måndag börjar min fem (japp - du läste rätt!!) veckors långa semester. Sällan har jag väl längtat så, även om listan på allt som VERKLIGEN behöver göras här hemma, bara verkar bli längre och längre ju närmare ledigheten jag kommer.

Med andra ord, man kan ha det betydligt sämre!

27 juni 2011

Tyst min mun får du socker


Alltså, ibland önskar jag ju att jag bara kunde hålla tyst. Inte räcka upp handen och lova ut att fixa, göra, ordna, utföra allt och lite till av det som andra kunnat göra bra mycket bättre. Snabbare. Enklare. Just nu sitter jag med en arbetsuppgift som inte bara är den segaste, långtråkigaste, mest tidsödande utan i mina ögon även den absolut mest onyttiga jag någonsin utfört. Och det frivilligt. Mot bättre vetande sa jag:- Jo, men jag har så lite att göra sista veckan innan semestern, så det fixar jag. Eller hur!?

Efter förrförra veckans kaninbegravning har yngste sonen nu finkammat Blocket, så ikväll var vi till Dvärsätt och hämtade hem Skuttis. Och idag fick vi träffa guddotterns lillebror och snusa lite bäbis. Hade det inte varit för "arbetsuppgiften från Gehenna" så skulle jag ha summerat dagen som - alldeles ypperlig!

26 juni 2011

I'll get by with a little help from my friends


Igår hann vi desto mera. Några av sommargrannarna är på plats och det betyder några barn till i den cyklande klungan som nöter grusvägen fram- och tillbaka, runt, runt med inslag av hopp där det går. Det blåste fortfarande rätt bra, så den tilltänkta kanotturen för F och tjejkompisen I blev kortare och mer dramatisk än nödvändigt. Nu var det ju aldrig någon fara, men när två som inte kan styra får lite lätt panik och det blåser vita gäss på sjön.... Ja, det hela slutade med att de klev av halvvägs och jag fick ta candensaren på släp efter kajaken.

Men själv var jag ju tvungen att prova kajaken i lite hårdare väder - lastade ner med sten i båda skotten och satte kurs rakt mot vågorna. Vilken känsla när vattnet sköljde in över fören och kapellet. Spännande, jobbigt och obeskrivligt kul! Vem behöver gå på Gröna Lund?

Eftermiddagen gick åt till förberedelser för kvällens knytis hos grannarna. Säger som Kreativa - smart drag! När "gubbarna" grillat klart fanns kött i alla former som säkert hade räckt åt några familjer till. Efter mycket skratt och god gemenskap tog jag promenaden runt flon hem. Det var fortfarande riktigt kallt, men molnen hade börjat skingras och ingav hopp.

Och se - idag skiner solen och värmer gott, trots att nvästan (alltid denna västan!) fortfarande ligger på. I perfekt torkarväder har maskin efter maskin hängts ut. Äntligen gick det att äta middag ute och till sist har även vi fått pärerna i jorden.

24 juni 2011

Också en midsommar


Ja, det var ju också en midsommarafton. Ihållande regn hela dagen och dessemellan störtskurar. 12 grader svalare än på påskafton, typ. Jag visste ju att vi skulle få betala...

Vi sov läänge. Sedan gjorde vi inget, placerade ut oss i sofforna och slöglodde på TV och gjorde sedan ingenting igen. Nu på kvällen blev det lite fart. LG är i verksta'n, killarna var ute och cyklade en sväng och jag tog en lång, blöt promenad med hunden. Tänkte ut med kajaken en sväng, men hamnade återigen i soffan framför en film med grabbsen.

Nåväl, vi har ätit god, örtfylld lax med helstekt färskpotatis och jordgubbstårtan tog vi med in till svärföräldrarna för att festa loss på. Och i morgon är vi bjudna på knytis hos grannarna.

Det går minsann ingen nöd på oss. Glad midsommar på er!

23 juni 2011

Förberedelser


Har hållit till hemma idag. Tagit något slags beslut, skjutsat svärmor till Hälsocentralen och fixat lite inför Midsommarafton. Björkarna är hämtade och uppsatta, matjesillröran klar och tårtan ska bara garneras.

21 juni 2011

Lite bildbevis




As time goes by

Nästan en vecka sedan sist... vet rakt inte vart jag ska börja. Men. Fröna är i marken och nu är här så kallt igen att jag tvivlar på att de någonsin kommer upp igen.

Pojkarna blev kvar hemma med god assistans av grannarna när jag och LG körde bussresa till Höga Kusten. Måste säga att jag lyckats med ett kanonupplägg produktionsmässigt och verkar som att jag fick godkänt som reseledare också.

Allt gick bra utifrån gästernas synvinkel, förutom hon som blev sjuk 3 mil hemifrån. Men hotellet hade missat och avbokat ett rum för mycket, troligen p g a två resenärer med samma namn. Vi lät dem naturligtvis ta vårt rum på en gång det uppdagades och hamnade sedan på var sin extrasäng i gymmet. Alltid är det nå't. Vi skrattade gott åt hur tokigt det kan bli och njöt av ett dopp i utomhusjacuzzin som vi erbjöds som kompensation.

På jobbet blir det mer och roligare uppgifter varje dag. Insåg dock i dag att en av de trivsammaste arbetskamraterna inte blir kvar länge till. Trist. Och i morogn måste jag komma till beslut.

16 juni 2011

Kvällsjobb


Nu är det så där som det kan vara ibland. Allt på en gång hela tiden och jättemycket. Sova är det som prioriteras bort först, men i morse var jag tvungen att vila ögonlocken lite extra.

Var på personalfest i går kväll. Temat var Populärkultur. Alla hade verkligen lagt manken till och klätt ut sig efter konstens alla regler. Där var Stålmannen, Zorro, Catwoman, Avatarer, King Kong, Amadeus, ett popsnöre och många fler. Vi i administrationen hade valt pirattema. Underhållningen var outstanding med recitation a la Bruno K Öijer, Filmscenspantomin och ett oväntat besök av grannen i Beck. Själva sjöng vi Sjörövarfabbe med egen text och fick aningen oförtjänt pris för bästa spex. Så himla kul kväll, men är såå trött idag. Somnade nästan hos frisören när hon tvättade mitt hår.

Och i morgon är det full fart igen.

(Bilden lånad av jobbarkompisen U)

13 juni 2011

Breaking up with god - not!!!


Nej, inte jag och inte igår i alla fall. Efter flera timmars resonerande, diskuterande och argumenterande med de TV- och dataspelsspelande ungdomarna om att hitta på något annat, gå ut i solen, den obeskrivligt härliga värmen, eller... Så kom åskan. Tack! (Om det nu är Tor eller den kristne guden jag har bäst tumme med låter vi vara osagt.) Datorer och TV-apparater stängdes kvickt av och vips var de ute och klippte gräsmattan i stället. Allihop - söner och kompis som sovit över. Återväxten vid parkförvaltningen torde vara tryggad.

Idag är för övrigt ordningen återställd; 8 grader och regn.

Frampå kvällen var jag till Bakvattnet en sväng på guidemöte för Blomsterledsvandringarna. Trevligt. På vägen dit såg jag ansamlingar med bilar på så många som tre olika ställen- föreningshus, hotell och liknande. Tänkte lite på hur mycket ideell verksamhet som håller landsändar som denna vid liv.
Vi är ett tjurigt folk av segt virke, vi glesbygdsbor.

12 juni 2011

Sommar och lov





En värmebölja har rullat in över hela Norrland, som det verkar. Och denna gång var Jämtland inte undantaget. (Som fallet, om du frågar mig, ofta är). Märkligt med 30-gradig värme i början av juni - när får vi betala för det?

Det var i all fall nog första gången som skoltöserna inte behövde frysa ens en endaste liten gnutta i sina skira sommarklänningar på gårdagens skolavslutning. En tillställning som jag för övrigt alltid upplever med blandade känslor. Och denna gång var inget undantag. Avsked och glädje. Lättnad och ovisshet. Dessutom fick E med en konstig lapp i sitt sommarbrev och fröken kastade snabbt åt mig en upplysning om att hon skulle ringa angående nationella proven. Oro, funderingar - och smolk i bägaren. E hade ju redan med stolthet berättat att han klarat alla utom ett, om än med bara någon poängs marginal....

Det blev några timmars antiklimax hemmavid, som vi försökte avvärja med rabarberpaj. Det gick sådär. Sedan bar det iväg på avslutningsutflykten som F planerat sedan Valborgsmässoafton. Tre amerikanare och två motorcyklar lämnade byn med ca 20 personer (barnfamiljer och andra) för att inta sta'ns snabbmatsställe och sedan spela bowling en timma. Turen avslutades med mjukglass på Max. Kul & härligt!! Väl hemma tog jag kajaken för en timmas kontemplation i ensamhet. Välbehövligt.

Idag har det nästan varit för varmt, barnen vill inte vara ute, allt klibbar och kladdar och bada i sjön är bara inte att tänka på ännu för en badkruka som jag. Annars? Tja, hönorna har fått flytta till sommarhuset, hunden och jag har varit osams 2 gånger, tvätt har tvättats, god mat har ätits och just nu försöker jag övertyga sambon om att chanserna till sömn är betydligt större om vi slår upp tältet än går och lägger oss i sovrummet. Trots myggfönster och försök till korsdrag.

8 juni 2011

Ambivalent

Idag har jag exakt 2 veckor på mig. 2 veckor tills jag måste bestämma mig. Tillbaka till gamla jobbet eller stanna där jag är nu. Ujujuj.. Skriver listor. Plus och minus. För och emot. Väger ibland över åt det ena hållet för att sedan lika fort väga över åt det andra. Vi får se, vi får se...

Körde en tur runt Offerdal ikväll för att plantera på graven i Rönnöfors. Krämade The Ark på alltför hög volym (är lätt lomhörd nu) men strofen som osökt ringer kvar i mina öron hämtar jag från Bo Kaspers:

"Vackert land vi bor i!"

6 juni 2011

Till fjälls


Min egen säsongspremiär för vandring på Blomsterfjället Ansätten är avklarad i 20-gradigt solsken. Förvånansvärt mycket blommor är på gång redan, samtidigt som några sena vårväxter dröjer sig kvar. Märkligt. Den tyske utbytesstudenten jag hade till sällskap fascinerades och njöt nog minst lika mycket av turen som jag. När vi kommit ner från fjället åkte vi på besök till Björnrun och sedan blev det fika på Brännagården. Bättre nationaldagsfirande kan man knappast önska sig.

Tar med mig dessa härliga ledighetsdagar i bagaget inför tre hyperintensiva arbetsdagar.

5 juni 2011

Luktar skit

Vi håller på och håller på. Klipper gräs, kör nå't gruslass, städar ur hönsens sommarhus, planterar en pion, lagar mat och svänger ihop en Veras "tårta" till efterrätt. Blir lite osams och sams igen. Fikar med en granne och sedan med en annan granne och en till. Hinner inte få klart trädgårdslandet idag heller och potatisland och jordgubbsland har vi resolut bestämt får vänta till nästa helg. För i morgon blir det fjälltur, så nu ska jag slänga mig i duschen och för en gångs skull se till att komma i säng före midnatt.

4 juni 2011

Snickardag

Hade planerat storröjning idag. Av det blev inte så mycket. En storm drog in över byn under mogontimmarna och sömnen blev det inte så mycket med. Var trött, så trött när det blev dags att kliva upp. När jag väl tog mig ur sängen började jag tappert med klädhögarna på övervåningen. Strax blev jag avbruten av sonen som hade ett snickeriprojekt på gång.

Så i stället för att städa körde vi planhyvel (lite läskigt, men kul!), mätte, sågade och skruvade ihop en liten TV-bänk. Kom sedan på att jag glömt bort blomplanten jag köpte förra helgen. Som tur var hade så gott som alla överlevt. Nu är de utplanterade i sina krukor och lådor. Hoppas de klarar sig - det är ju inte överdrivet många plusgrader ute.

Testad


Jajamen! Vilken lycka!!! Stilla, som att skära smör med vass kniv, gled jag fram över den lugna sjön, fortfarande ljust vid elvatiden på kvällen. Men jag misstänker att jag kommer dras med lite träningsvärk innan sommaren är slut. Och den där kajakkursen B på Drumlin pratade om. Jo, det skulle nog inte vara så dumt!

2 juni 2011

Jag bara måste..


..lägga ut en bild från gårdagens student som jag fick snika med på. Min gymnasiekompis son tog studenten. Han har liksom alltid varit lite extra speciell för mig. Jag satt ibland barnvakt för honom när han var liten och han har ett sätt som kan få vilken tant som helst att smälta. I går tog han studenten och på tisdag börjar han jobba. Vilken kille!

Jag blir alltid så upprymd på studentdagen. Att få se alla glada, uppklädda, skrålande ungdomar med öronproppar i öronen och megahögtalare som dundrar ut medryckande musik över hela sta'n från lasbilsflaken, gör mig alldeles rusigt glad. Så jag studsar i takt med basgångarna, vinkar och fotograferar och tänker:

- Njut, var lyckliga och glöm allt annat, för idag är det er dag!

Sedan åkte jag de 30 milen till Härnösand och hämtade min alldeles egen kajak!!! Synd bara att det blåser så dan't idag. Kan ju vara onödigt att utmana ödet på första turen. Så premiärpaddlingen återstår...