2 september 2012

Bondromantik

Jojomen - i den högre skolan till och med! Eller tjejmilen på mitt vis, kanske? Äntligen fick jag i alla fall mitt eget "Alpabzug". Nåja, våra kor var inte lika vackert utsmyckade och varken jag eller grabbarna som hjälpte till när jag kom ner till byn var särskilt finklädda heller. Men jag fick med de tre kvigorna hem från buan och det gick alldeles utmärkt! Nu slipper bonden oroa sig för att djuren är kvar i skogen när han själv är på busskörning idag och älgjakten börjar i morgon.

Lite spännande var det dock emellanåt. Först drog de iväg i racerfart och höll på att skrämma livet ur mig - vad gör man med tre skenande kor mitt på skogen?? Men när jag lockade, ropade, "sjöng" och skramlade med kraftfodret kom de tillbaka och sedan gick de snällt efter mig hela vägen hem. På vägen såg vi lingon, några pyttesmå trattkantareller och ett helt bestånd av Fältgentiana som jag inte hade en aning om att det växte där, mitt på skoterleden. Vid passagen av stora vägen och inslussandet i hagen härhemma blev det lite nervöst igen när knaskossorna blev helt stirriga, men då hjälpte sönerna och två av deras kompisar till. Min favoritko lyckades dock bryta en "tå" efter vägen så tidvis haltade hon under promenaden. Om det inte blir bättre får vi kalla på veterinären för lite klövverkning, men inget allvarligare hoppas vi. Annars var vi superduktiga - allihopa. Såväl kor, grabbar som mamman!

Efteråt fick jag cykla upp till buan för att hämta hem bilen och därefter till en annan hägn för att hämta en annan bil. Så idag har jag minsann motionerat lite i alla fall. Det gör sig liksom självt emellanåt, när man är medhjälpare till en bonde som sprider fordon och djur över halva byn. Tänkte belöna mig själv och avsluta dagen med en "Sunday Sauna" och summera sommaren som nu definitivt får anses slut.

5 kommentarer:

 1. Bondromantik,åh....så underbart!
  Här ligger jag i hotellsängen i Göteborg,jobbat hit,i morgon jobba hem igen. Jag som helstvillha lugn o ro o klappa en ko.....hihi

  Jag är delvis uppvuxen med en mormor som handmjölkat sina kor. På morgonen kom grannarna till oss o hämtade sina mjölk kannor som mormor hängt upp på spikar på lagårn. (men vad jag tyckte illa om "färsk" mjölk)

  Bondromantik,åh så underbart ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag var med om en liknande sak en gång i min barndom när vi barn skulle hämta hem korna.. Då var det inte kon som bröt tån utan det var jag som blev trampad rakt över foten av en ko.. Jag känner faktiskt av det fortfarande då det liksom knakar mellan tårna och svider till:))
  Härliga bilder har du i alla fall..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 3. Jag är ju själv inte uppvuxen med kor, förutom grannens då, så därför är jag lite extra nöjd över att det gick vägen. Och faktiskt var det rätt mysigt.

  SvaraRadera
 4. Huja, för skenande kor. Vilka fina bilder och det ser ju så härligt ut när du går där med korna bakom.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Tack Myran - det var faktiskt riktigt mysigt - när de lugnade ner sig ;)

  SvaraRadera