14 oktober 2012

Har man sagt A.....

...får man säga B. Så är det och därför särskilt för Cruella kommer här ett förtydligande angående min stående ovation häromdagen till Anne Holt.

Nej, jag har inte läst hennes böcker (jo - en och den var helt OK för någon som vanligtvis aldrig läser deckare). Jag minns att jag beundrade henne under hennes tid som justitieminister i Norge, men kommer inte längre riktigt ihåg varför. Min exklamation över hennes person den här gången härrör sig helt och enbart från hennes framträdande i Skavlan i fredags, där hon kanske framförallt deltog med anledning av att hennes böcker hyllas i USA och att internationella bolag vill göra film av dem. Men det var inte det som fick mig att sälla mig till hennes skara av fans, utan hennes direkta svar på vad hon tycker om den svenska hen-debatten. Att inbjuden till svensk television med den kraften klargöra sin ståndpunkt över detta typiskt svenska påhitt som långtifrån fokuserar på målet, gjorde intryck på mig. Dessutom kändes det som att hon la ord i min mun, som jag inte tidigare riktigt funnit eller vågat uttala.

Att prata "hen" ter sig för mig som ett lättköpt sätt att komma runt de verkliga problemen - att oavsett om vi är hon eller han (för det ÄR vi ju ändå) är vi lika värda, kan göra vad vi vill, klä oss hur vi vill och leva som vi vill. Både flickor och pojkar ska ha rätt till sin rosa period, liksom både män och kvinnor ska kunna köra dumper och scrapbooka utan att någon överhuvudtaget skall behöva reagera eller kommentera det.

Jag håller helt med Anette Skåhlberg, som säger att vi genom användandet av hen riskerar att undlåta att arbeta med det som verkligen behövs - att klargöra att han och hon lika starka. Dessutom fokuserar vi på barnen, men det är nog inte där som de största problemet ligger. Värderingarna sitter djupt, vi är dåliga på att lyfta fram goda förebilder och anammar de sterotypa könsrollerna kanske mer än någonsin förr. (Gå in i en barnklädes- eller leksaksaffär, så förstår du vad jag menar.) Jag vågar drista mig till att påstå att många av de politiskt korrekta hen-anhängarna inte är ett dugg "bättre" än ICA-Stig.

Därför tycker jag Anne Holt är bra.
För att hon vågar sätta en tumme i ögat på oss skenheliga svenskar.

9 kommentarer:

 1. Fast jag måste protestera lite. Nästan ingen vill väl kalla barn för hen. Alltså barn man vet könet på? Största funktionen med hen är väl när man inte vet och när det inte är relevant. Istället för att skriva "han eller hon" hela tiden... Och jag gillar att ifrågasätta tjejers rosa period ;)

  SvaraRadera
 2. Protestera gärna och tyck olika, det gillar jag! Vad jag syftade på med barnen är att vi lägger fokus på att lära dem att det inte spelar någon roll vilket kön man har - något som de av födsel inte lägger någon som helst vikt vid, i ställlet för att ändra vuxnas redan grundmurade värderingar.

  Visst kan det vara enkelt och gent att säga eller skriva hen, så länge man inte "nöjer" sig med det. Men mig passar det sämre.

  Så länge det rosa kommer från flickorna själva och pojkarna inte utestängs från den har jag inga problem med det. Men visst - idag styrs flickor in på det rosa, så jag kan visst hålla med. Själv hamnade jag i min rosa och glittriga period i 20-årsåldern, medan grabbsen gick igenom den som 7 respektive 4 - åringar. : D

  SvaraRadera
 3. Aha, var det det som var ämnet för diskussionen. Ser aldrig Skavlan och nu är jag dessutom bortrest. Tack för förklaring! Angående hen är jag på Bondhustruns linje. Jag tror inte att det ena utesluter det andra. De flesta som protesterar mot användandet av hennes gör det heller inte utifrån din ståndpunkt, dvs att det riskerar att blanda bort korten för vad som är verkligt viktigt, utan anser snarare att allt är trams och att tokfeministerna vill göra ungarna könlösa

  SvaraRadera
 4. Är lite av Skavlanfantast jag. Visst, det finns säkert fog för att använda hen, men njae, jag får inte till det liksom. Så någon tokfeminist är jag nog långt ifrån ;)

  SvaraRadera
 5. Hurra! Människor som törs prata om det där är mina idoler. Alltså nej jag gillar INTE det där med Hen. Jag tycker överhuvudtaget att genusdebatten är lite föööör mycket på nåt sätt. Visst som du säger; gå in i en babyaffär och det är för bedrövligt. Och många föräldrar anammar det där med "rätt" färg alldldes för mycket till sina barn. Leksaker i leksaksaffärer är också som i babyaffärerna. Så himla snutteduttigt till tjejerna med rosa och rosa och rosa, och så blått och lite mera "hårda" figurer till dom.
  Nej så jag gillar inte det. Men jag gillar inte när det går till överdrift åt andra hållet heller.
  Bort med Hen och samtidigt bort med det där babyrosa och så kan det väl vara nåt mellanting!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. "blått och lite mera 'hårda' figurer till" KILLARNA
  skulle det ju stå!

  SvaraRadera
 7. Härligt när folk tycker olika!! Och som sagt - vilket vi alla faktiskt verkar vara överens om - det viktigaste är att vi är människor som får följa sin egen vilja och inte styrda av det kön vi råkar ha fötts till.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det skulle vara så snyggt och praktiskt att kunna använda ett neutralt pronomen i singular precis som i plural! Jag har översatt jag vet inte hur många miljoner ord användardokumentation och tröttnat på alla krumbukter med omskrivningar av subjektet: användaren, han/hon, han eller hon, användaren, användarna, passiva satser.

  En lustig grej: I plural använder vi ju det könsneutrala pronomenet "de" när vi syftar på t ex användarna eller patienterna. Men i singular känns det alltså nödvändigt att få ha kvar könsbestämningen. Varför, främst till Marielle här ovan som tycker att hen ska bort.

  SvaraRadera
 9. Jamen ahaa, du mein saaa!!

  Visst vore det i de sammanhanget praktiskt - och bra. Absolut! Men hur gör man i de språk du översätter ifrån, blir ju jag nyfiken på då. Jag brukar själv använda du och imperativ när jag skriver turistbroschyrstext. Har inte tänkt det som en omskrivning från hon&han - men i princip är det ju samma sak..... Ett latent behov av "hen" som jag löst på annat vis, helt enkelt.

  Sa jag att jag tycker det är kul att tänka och resonera kring språk- och skriftbruk?? :)

  SvaraRadera