10 maj 2013

Prinsar och prinsessor 2013

Har ju förmånen att få rå om guddottern i två hela dygn. Vi trivs förträffligt. Grabbarna fjäskar och  myser och låter sig villigt användas till klätterställningar och annat som en fyraåring kan tänkas ha behov av just här och nu.

Efter dagens middag och glass skippade vi kvällsfilmen och gick ut i fjöset allihopa (fick med två grannpojkar på köpet också). Det var kaniner som skulle kloklippas, burar som skulle rengöras, kycklingens parcourkunskaper beundras och jag vet inte allt förutom det sedvanliga mockandet och utfodrandet.

Sedan bad och kvällsfika avklarats, återstod lite godnattläsning. Igår läste vi Tingeling, idag när vi väntade på svärfar på Hälsocentralen blev det Bamse - båda företeelser som jag kan relatera till och har viss erfarenhet av. Men ikväll var det dags för tidningen "Prinsessor". Och visst har jag bejakat att lilla fröken är en riktig liten prinsessa med sina prinsesslockar och finklänningar som lika gärna matchas med gummistövlar - och det kommer jag att stå fast vid! Men! Serierna i den där tidningen!!! Jag trodde faktiskt vi kommit längre 2013. Jag som aldrig vandrat på rödstrumpornas väg kände hur jag förvandlades till en superfeminist och förklarade för lilla prinsessan bredvid mig i sängen att jag nog tyckte att de där berättelserna var bra nog fåniga, förutom den om Belle som hjälpte sin vän att övervinna sin mörkrädsla.

 - Varför, frågade lilla hjärtat storögt.
-  Jamen, sa jag, har du någonsin sett en pappa bära omkring på en mamma sådär som prinsen bär Snövit där?
Neej, det hade hon inte, och så skrattade hon glatt och höll med om att det var knasigt.
- Och i slutet på berättelsen om Tiana somnar hon i Naveens famn. Varför var det inte tvärtom, han som gjort sig så mycket besvär för deras utflykt och inget blev som han hade tänkt sig?
- Ja, så dumt att somna när man åker båt!

Det finns hopp för denna lilla prinsessa, det vet jag, för jag känner hennes mor väldigt väl. Men det som upprör mig är att det finns berättelser som dessa i tidningar som föräldrar köper för dyra pengar till sina små prinsessor år 2013, i Sverige, Europa, Världen.
Det har ta mig sjutton inte hänt någonting, sedan jag var liten!!!! Hur lång tid ska det ta?

6 kommentarer:

 1. Bra jobbat Anneli! Du känner ju även mig och jag är definitivt rödstrumpa! Och förresten undrar jag varför det används som skällsord! Det är det finaste man kan vara! Jag tror på jämställdhet mellan könen men hur ska vi uppnå det när flickor, stora som små, hjärntvättas med sagor och filmer där det kvinnliga likställs med svaghet och hjälplöshet. Det finns undantag men då är det oftast inte någon man i närheten eller så är fallet att mannen står för det onda. Pippi Långstrump och en liten prinsessa, på barnkanalen, är dock värdiga förebilder tycker jag. Jag letar med ljus och lykta efter kvinnliga roller även i barnfilmer. Jag vill att mina pojkar ska växa upp och bli män som inte känner sig hotade av kvinnor och därför inte känner något behov att förminska sina medmänniskor, oavsett om man är man eller kvinna. Med vänlig hälsning Anna Ferm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rödstrumpa är inget skällsord för mig, men jag är nog inte urtypen för att strida för jämlikhet, med tanke på hur jag lever. Men när det blir övertydligt att tjejer porträtteras som näst intill menlösa - då tänder jag till!! Och jag hade ärligt talat aldrig sett något liknande i barnberättelseväg på senare tid....

   Modig kan vara en OK film - vi såg den häromkvällen.

   Radera
 2. Jag har förundrats länge över vad du nu läste häromkvällen. Med tre döttrar och fru möter man ofta olika attityder och det är en övervikt mot ovanstående.
  Men att försöka lära dem att "alla kan" oavsett kön är viktigt och att ömsesidig respekt är mycket viktigt för att vi alla ska ha det bra. Man kan säga mycket om detta ämne men vill du resonera mer så slå en signal.
  Mvh
  David Lindberg, Vindeln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du , David - vi skulle ju upprätta den där Skypelänken?
   Jag lovar - varken din fru eller döttrar är i riskzonen för att låta sig indoktrineras av dylik serieproganda för att våpifieras, som det jag läste häromkvällen....

   Radera
 3. Tänkvärda ord och tankar av dig. Och vad bra och viktigt att du pratar med små prinsessor på det viset. En ahaupplevelse när man är liten kan vara en insikt för livet.
  Kram på dej!

  SvaraRadera
 4. Min första tanke var att slänga dravlet i papperskorgen, men kanske blev det ändå bra, att vi läste och tillsammans diskuterade och konstaterade att det var bra nog fånigt....

  SvaraRadera