4 juni 2012

Nostalgimiddag


När ingen ville hämta potatis i källaren för att det regnar surnade modern till. Och tur var väl det! För då kom hon på att till köttgryta passar Spätzli alldeles utmärkt. Fram med Knöpflipannan som inte använts på tio år eller så och med lite grönsaker och syltade kantareller till fick vi hux flux den allra godaste middag, med smaker som leder till de allra finaste minnen snart 30 år tillbaka i tiden.

6 kommentarer:

  1. Det lät gott! Hur bär man sig åt?

    SvaraRadera
  2. God morgon!
    Lin - det stämmer!
    Under trädet som vi matar fåglarna hela vintern växer det både det ena och det andra. Riktigt spännande!
    Ha en bra dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Åh - Knöpfli/sätzle är superenkelt - som en blandning mellan stekt klimp och hemgjorda makaroner ungefär ;)

    Det finns många olika recept - jag gjorde efter det enklaste i går:

    Blanda 300 g mjöl med 3 ägg, 1 1/2 dl mjölk , ca 20 g smält smör, en skvätt vatten och lite salt.

    Sedan kör man degen genom en "Knöpflisil" ner i kokande saltat vatten, eller lägger degen på en skärbräda och skär ner remsor i det kokande vattnet. Ta upp med hålslev när de flutit upp.

    Sedan tycker jag de är godast om man steker på dem i smör och kryddar med muskot och paprika.

    Bilder finns på http://www.bettybossi.ch/de/pdf/detail_SchwerpunktthemaTourdesuisse_pdf_52.pdf

    Schweizisk husmanskost som ofta serveras till viltgryta t ex.

    En guete!

    SvaraRadera
  4. Hm... klimp typ. Det ger mig rysningar. Min mormor hade alltid det i sin grönsakssoppa. Det var det värsta vi barn visste. Vi flydde upp i skogen när det stod på bordet.
    Grytan däremot ser god ut och kantareller går ju alltid ner. Minsann, tack för tipset! Kantareller ska upp ur frysen idag.
    Kram och ha en fin nationaldag!

    SvaraRadera
  5. Mums :O) Det är roligt att få sådana snilleblixtar i bland. Och gott ser det verkligen ut. I love kantareller. Ha en trevlig Nationaldag. Kram Katarina :O)

    SvaraRadera
  6. Hi hi - så olika det kan vara. Jag älskar klimp!! Men det ska helst vara mammas - och jag har aldrig fått till den lika god själv. Så nuförtiden tycker jag aldrig att köttsoppan är så god som förr.

    SvaraRadera